"Testing"

publicerat i Allmänt;
..testing testing!
Japp!
Det är det som Ella sysslar med nuförtiden - puh!
-Hon som alltid är så söt och glad!
-Jaa, visst är hon.. men inte alltid.
 
-Mamma! Hon slåss. Vad ska jag göra?
-Du måste säga till henne givetvis att man inte får göra så!
-Men mamma!.. hon slåss ändå.
-Ok, du måste säga det på ett rakt och lite "argt" sätt, så att hon förstår att du verkligen menar det!
-Nu slåss hon ännu mer!?
-Låt henne va då, hon vill nog bara ha uppmärksamhet och det får hon ju när hon slår dig.
-Men mamma, du sa ju precis att man måste säga ifrån när hon slåss..
-Ja, det gjorde jag! Eftersom det inte hjälpte så kanske hon slutar när du inte säger till...
 
Så kan en konversation låta här hemma.. och jag har inte något svar.
 
Att klä på sig på morgonen kan ta allt mellan 10-40 minuter för Ella. Antingen så vill man klä på sig, eller så vill man inte klä på sig. Vill man inte klä på sig, så springer man iväg, skriker, kastar saker, ålar sig ur osv... och då menar jag i femdubbel bemärkelse jämfört med "vanliga" trotsiga barn. Försöka prata en Ella till rätta och tala om vad som man ska göra och inte göra tillhör nästan kategorin -omöjligt!! 
Tala om för henne att vi ska vara på dagis om 15 min, existerar inte om man säger så.
 
Att gå in på syskonens rum och rota i lådor och på hyllor, helst efter smink som är det roligaste och finaste Ella vet. Tänk att hitta en sån där stor yvig mysig mjuk och alldeles underbar borste som bara ligger där och väntar på att bli hittad och sen ett superfint brunt glittrigt puder som man sen kan köra runt med borsten i och bli sådär gyllenbrun på näsan ögonen kinderna benen golvet spegeln.. ja, lite överallt!! Gärma kasta det i golvet också, så att det går i tusen bitar. Det är ju höjden av lycka... för Ella i alla fall. Eller NOT!! för syskonen.
 
Eller vägra byta blöja när man har bajjat.. då sparkar man, vänder sig som en propeller med baj i rumpan, kryper iväg, skriker, gråter...
 
Att vara konsekvent och att alla i familjen gör på samma sätt är väldigt viktigt har vi lärt oss från de som har erfarenhet och det försöker jag hålla.
 
Det där är väl inget tänker säkert ni, men jag säga att det är en VÄÄÄLDIG skillnad. Ett exempel är också att gå till tandläkaren.
När tex Lina ska till tandläkaren så tar det totalt kanske 30 min inkl restid, och då hinner man plasta en tand. Man skulle även hinna plasta TVÅ tänder om man nu skulle behöva det.
När Ella ska plasta en tand, så måste man förbereda sig i minst ett år innan... och då kanske vi bara har kommit upp i stolen och lyckats att tända lampan eller "solen" som vi säger.. Då har vi varit där kanske en dag varannan vecka till att börja med, bara för att vänja oss vid miljön... sen fortsätter vi med att bekanta oss med tandsköterskan några gånger.. sen stolen.. sen lampan.. osv. Då har vi även tillbringat en timme hemma innan, också för att förbereda oss att vi ska till tandläkaren och när vi kommer dit så är det inga 15 min vi pratar om.
-Nej nej nej! Det är en timme varje gång. Plus tiden som man kör dit fram och tillbaka varje gång.
DET ÄR SKILLNAD!
 
Men vad är väl en bal på slottet?
Jo, alldeles alldeles UNDERBAR!!
Precis som du min finaste och goaste lilla Ella